Mutor, penningtvätt och vänskapskorruption sprider sig i skuggzonen mellan offentlig och privat sektor. Nu höjer Institutet mot mutor tonen – och pekar ut branscherna med högst risk.
"De blir modigare – och yngre": Mutor ökar i Sverige

Mest läst i kategorin
Det handlar inte längre bara om lyxklockor och kuvert. Den svenska mutbrottslingen har blivit både modigare och yngre, berättar Parul Sharma, generalsekreterare på Institutet mot mutor, i en färsk videointervju med Dagens PS.
Hon pekar särskilt på relationen mellan offentlig och privat sektor som en grogrund för korruption, ett område där svenska företag allt oftare går vilse.
Se även:
Svensk AI-boom, fondentreprenörer och varför börsen gör ont. Dagens PS
Mutor “sker ofta mellan chefer”
Sverige må vara ett av världens minst korrupta länder, men det betyder inte att vi är immuna. Tvärtom.
“Vi ser att mutor ofta förekommer i mötet mellan privat och offentlig sektor”, säger Parul Sharma. Givaren är vanligtvis från ett företag, tagaren från det offentliga. Det är dessutom ofta chefer som är inblandade.
Statistiken från 2024 visar att över 30 procent av de fällande mutdomarna grundades i nära vänskapsrelationer. Band som pågått i åratal innan övertrampen uppdagades.
Fastigheter och jurister sticker ut
Vissa sektorer är mer utsatta än andra. Fastighets- och byggbranschen pekas ut som särskilt problemtyngda, inte minst i kombination med penningtvätt. Även mäklarbranschen nämns, tillsammans med delar av juristkåren.
“Korruption är en förutsättning för att penningtvätt ska kunna äga rum”, säger Sharma. “Den kan vara både illegal och legal, som när vänskap förvandlas till beroende och otillåten påverkan.”
Företag måste ta mutor på allvar
För att skydda sig bör företag agera proaktivt. Två råd är särskilt viktiga, menar Sharma:
- Identifiera riskbefattningar. Ofta handlar det om inköpare och säljare.
- För en öppen diskussion om vad otillåten påverkan skulle kunna innebära hos just er.
“Ge mutfrågan plats i ert interna arbete. Det är inte bara en fråga om lagar, det är en fråga om företagskultur”, säger hon.
Fakta: Så ser mönstret ut bakom mutbrotten
- Vanligaste rollen hos mutgivare: Företagsrepresentant
- Vanligaste rollen hos mottagare: Offentlig tjänsteman eller chef
- Branscher med högst risk: Bygg, fastighet, mäklare, juridik
- Vanlig motivator: Vänskapsrelationer och beroendeband
- Trend: Mutbrottslingar blir yngre – och mer riskbenägna
Läs mer:
EU slår larm – Monaco inte längre en trygg hamn. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet. Trivs särskilt bra med att skriva oberoende och kostnadsfria nyheter för en bred men intresserad publik.